BLOG

Project Name: Motorola

שם מנהל הפרויקט: שאול ברזל

The Motorola Project is situated in the Toha Building, at 8 Totzeret Ha’aretz Street in Tel Aviv, on the 19th, 20th, 6th and 5th floors.

The project spans an area of 6,300 square meters, on the 19th and 20th floors.  On each floor, there are 2,800 square meters, 400 square meters on the 5th floor and 300 square meters on the 6th floor.

The areas are divided into laboratories, management offices, communication rooms, a red compound (a classified compound) located on the 19th and 20th floors and a regular area, conference rooms, open spaces, equipment stations, many bot stations and cafeterias.

As part of the project, the work included construction, air conditioning, electricity, communication and fire detection, multimedia, plumbing and furniture.

During the course of the project, there were 2 main challenges:

The first challenge – Since there are areas designated as classified (red area), it was necessary to install double electrical, air conditioning, communications and water systems, separate from all of the project’s systems, so these systems needed to be installed in the same project area, while maintaining the necessary distances and isolating them from the rest of the project, to prevent the leaking of future information including safeguards and steel protection against break-ins to these compounds.

The second challenge – The main project was on the 19th and 20th floors, located one on top of the other, and the 5th and 6th floors located on distant floors, which were not one floor on top of the other rather situated in separate wings of the building, where the main systems were uninterruptable power supply rooms, electrical and communication and games rooms, which required connections and feeds between all the compounds on the different floors and wings, while protecting and safeguarding the systems to prevent possible leaks regarding the systems due to their passage through the public areas of the building.

In addition, the various locations of some parts of the project made it very difficult to control and manage.  We were required to work and pass through all the building’s areas in order to work on the project.

Note that throughout the entire project, there were many requests to change the planning and to make additions that were gradually submitted by the client; and in most instances, after the work in these areas was completed in these areas.  Consequently, in order to execute these changes and additions, we were required to disassemble the work and rebuild according to these new specifications and changes.

The type and nature of the work was unconventional due to the doubling up of the systems; therefore, the work was both interesting and challenging to execute, requiring us to find solutions for installing the systems and the right path to transfer the different systems.